Den digitala klyftan, måndag 5/11 11.00

Vi vet idag att Internet har blivit en samhällskritisk infrastruktur samtidigt som stora grupper ännu inte har börjat använda denna, är det ett problem och hur stort och allvarligt är det i så fall? Seminariets ambition är att lyfta fram goda idéer och initiativ för det fortsatta arbetet.

Rolf Berndtson, ordförande Dataföreningen
Bilder (105 kb)
Den glömda marknaden
Britt Östlund, forskare Lunds tekniska högskola
Bilder (3,3 MB)
Så motverkar vi klyftan
World Internet Institute är den svenska forskningspartnern i World Internet Project, WIP. Detta är den första jämförande globala studien som belyser de sociala, ekonomiska, kulturella och politiska förändringarna som den nya digitala kommunikationstekniken medför. Den svenska studien går under namnet "Svenskarna och Internet". I den följer vi 2000 hushåll sedan sju år tillbaka och genom detta skapas hela tiden större förståelse för användningen av Internet och ny kommunikationsteknologi.
Olle Findahl, World Internet Institute
Bilder (240 kb)
IT för personer med funktionsnedsättning
Personer med funktionsnedsättning är en konsumentgrupp bland andra men ofta med särskilda behov. Det är dessutom en grupp som växer och som ställer höga krav på teknik och funktion. PTS arbetar för att personer med funktionsnedsättning ska ha ett varierat och anpassat utbud av elektroniska kommunikationstjänster. På Internetdagarna beskriver PTS sitt arbete och ger en bild av den snabba takt med vilken förutsättningar för personer med funktionsnedsättning förbättras i och med ny teknik. PTS visar särskilt upp försöket e-Adept (GPS-navigering för synskadade) som på ett bra sätt beskriver "teknik i framkant" för att möta särskilda behov. Syftet är att möjliggöra och bjuda in till kreativitet, innovation och handling från både operatörer och terminalutvecklare - för att överbrygga den digitala klyftan.
Helena Bäckström, Post- och Telestyrelsen
Bilder (1,8 MB)