Internetutställningar 2005


Med Internetutställningar 2005 vill vi lyfta fram nya innovativa idéer och möjligheter kring Internet. Utställningar arrangeras under följande 6 teman:

Tema: Användning
Tema: IP-TV och triple play
Tema: Mobilmingel
Tema: SIP
Tema: Nätverkssäkerhet
Tema: Tillgänglighet för alla

Du kan även besöka leverantörsutställningarna och medarrangörernas utställningar. Gör det när du vill under Internetdagarna; t ex under en paus i konferensprogrammet eller mellan kl 17.00-18.00 den 24 oktober då konferens har slutat för dagen och innan kvällsaktiviteterna har kommit i gång. Nedan kan du läsa mer om utställningarna och var de finns.

Utställarbroschyr för nedladdning (714 kB)




Upp   

Tema: Användning

Under tema Användning möter du nytänkande tillämpningsområden för Internet.

Plats: Lokal C6, plan 2


Utställning: Podradio

Utställare: Sveriges Radio
Kontaktperson: Urban Rybrink
Länk till utställaren: www.sr.se
Länkar till ytterligare info: www.sr.se/podradio
SverigesRadio

Podradio - stor succé för Sveriges Radio
Fler än en halv miljon nedladdningar gjordes under de första tre månaderna så Sveriges Radio lanserade podradio. Tjänsten gör det möjligt att ladda ner radioprogram - att lyssna på i datorn, i mp3-spelaren eller i mobiltelefonen.

Med hjälp av en mjukvara kan lyssnaren prenumerera på ett radioprogram och då ett nytt avsnitt finns tillgängligt laddas det ner som en mp3-fil. Lyssnaren kan sedan själv välja om den vill lyssna på väg till jobbet, på resan eller någon annanstans i lugn och ro. Var den vill och när den vill.

Podradio har fått ett enormt genomslag både i Sverige och utomlands, men än så länge finns det få producenter i Sverige. Utomlands produceras podradio både av större mediebolag och privatpersoner. Innehållet är allt från dagböcker och politiska debattinlägg till underhållning och sportsändningar.

Aktiviteter
- En miniutställning om Sveriges Radios Podradio-tjänst finns i lokal C6.
- Den 24 okt kl 17.30-18.00 demonstreras Sveriges Radio Podradio i sal B1.


Utställning: Världsutställningen på Internet

Utställarens namn: Regeringskansliet och BIE, Bureau International des Expositions
Kontaktperson: Gunnar Lindén
REGERINGSKANSLIET BIE

Världens första världsutställning på Internet
På initiativ från Sverige kommer BIE, Bureau International des Expositions, och Sveriges regering att etablera den första virtuella världsutställningen. Målet är att vitalisera världsutställningskonceptet och sprida det till en bredare mottagargrupp, inte minst ungdomar. Genom att utveckla det virtuella mötet vill vi främja diskussionen om framtidsfrågor.

Deltagande länder producerar sina egna paviljonger. Högskolestuderade står för produktionen som en del i sina studier. Viktiga inslag i utställningen kommer att vara underhållning, musik, spel, e-learning, exposhop, dialog- och chattmöjligheter. Över 100 länder kommer att inbjudas att delta i utställningen som beräknas öppna till årsskiftet 2007/2008.

Företag kommer att bjudas in att delta som partners i projektet och också kunna erbjudas visibilitet på utställningen. Utställningen kommer att pågå kontinuerligt och utvecklas löpande inom givna teman.

Aktiviteter
- För mer information om världsutställningen på Internet och era möjligheter att medverka, kom till vår skärmutställning i lokan C6. Där finns även ett tryckmaterial att hämta.


Utställning: Internetfonden


IIS

II-stiftelsens Internetfond
Med Internetfonden vill II-stiftelsen stödja projekt som på olika sätt bidrar till Internets utveckling och användning i Sverige. I år, 2005, har II-stiftelsen avsatt 2,5 miljoner kronor till detta ändamål. Projekten som stöds kommer att tillkännages under Internetdagarna. Några av de 19 projekt som fick dela på de 2 miljoner kronor som fonden delade ut i fjol finns på plats i år för att berätta om sina projekt.

Aktiviteter:
Bland annat kan du se Barnens biblioteks projekt att skapa webbinnehåll för de minsta genom en flash-animation av sagan Kattresan. På plats finns även Christina Wallnér som arbetat fram en prototypwebbplats för skolor (se seprata text nedan). Svenska Stadsnätsföreningen finns där för att berätta om sin databas som underlättar för tjänsteleverantörer att erbjuda stadsnätskunder nya tjänster. Se även en demo av Projekt Runeberg som tillgängliggör klassisk nordisk litteratur via webben. Dessutom finns skriftlig information om övriga projekt.


"Prototyp-webbplats för skolor"
Ett projekt som drivs av Christina Wallnér med stöd från II-stiftelsens Internetfond. Det syftar till att utveckla skolwebbplatser för ökad tillgänglighet.
Projektet i stora drag:

  • Skolwebbplatser från förskoleklass t.o.m. gymnasiet
  • Underlaget baseras på intervjuer med 100 tänkta användare
  • Webbplatserna följer W3C-standard och WAI:s riktlinjer för ökad tillgänglighet
Projektet beräknas att vara klart i december 2005.

Aktiviteter:
Christina Wallnér finns på plats och kan utveckla tankarna bakom projektet.


Utställning: Surfa lugnt

Utställare: SurfaLugnt
Kontaktperson: Roland Ekström
Länk till utställaren: www.surfalugnt.se
Ytterligare info: info@surfalugnt.se

SurfaLugnt - nationell kampanj för ett säkrare Internet

Många känner idag oro för att använda internet. Grundläggande kunskap, beteenden och attityder samt några enkla handgrepp är vad som behövs för att man skall kunna surfa lugnt. Kampanjen Surfa Lugnt syftar till att hjälpa svenska surfare med kunskap hur man undviker att drabbas av och sprida virus vidare, få bukt med skräpmejl samt att upptäcka bedrägeriförsök (s k phishing) på internet.

Kampanjens målgrupper är barn/ungdomar, hemsurfare och småföretagare.

Aktiviteter
- Guidning av www.surfalugnt.se
- Visning av filmen Surfalugnt.se


Utställning: Mätprogrammet TPTEST

Ytterligare info se: www.tptest.se

II-stiftelsen i samarbete med PTS och driver, utvecklar och tillhandahåller TPTEST. Med testet som är gratis att användaren se vilken bandbredd han eller sin ISP. Inom kort kommer TPTEST med betydligt fler funktioner och verktyg.

I lokal C6 kommer du att kunna testa och få mer information.




Upp   

Tema: IP-TV och triple play

De kvalitets- och kapacitetskrav som IPTV ställer på nätet är väsentligt mycket högre än för traditionella nätverk, där Internet tillhandahålls "efter bästa förmåga". För att ge dig som besöker Internetdagarna en god uppfattning av hur moget detta spännande område är genomför vi i år följande utställningar.

Plats: TV-loungen, plan 2


Utställning: Kvalitetssäkring för IPTV och triple play

Utställare: Agama Technologies AB
Kontaktperson: Anders Svensson och Mikael Dahlgren
Länk: www.agama.tv

Kvalitetssäkring för IPTV och triple play
IPTV är nu inte bara en teknisk möjlighet utan en affärsmässig realitet. Många av marknadens aktörer som drivit mindre IPTV-projekt för att utvärdera TV-tjänsten affärsmässigt och tekniskt skalar nu upp omfattningen. En av de stora utmaningarna som dessa står inför nu är att minska operativa kostnader bland annat genom att säkerställa tjänsternas leverans och funktion.

Agama Technologies kommer därför att demonstrera lösningar för kvalitetssäkring av TV-tjänster på IP-nät under Internetdagarna 2005. Agamas produkter övervakar hela IPTV-tjänsten "end-to-end" och från nätverksnivå till kvalitetsbrister i själva TV-bilden. Lösningen kan övervaka både utsänd signal samt ge en total bild över de problem som kan uppkomma i distributionsnätverket. Bland de frågor som Agama kan besvara är:

  • Hur uppfattar tittarna kvaliteten på den TV-signal de får av mig?
  • Var och när har eventuella problem uppkommit?
  • Uppfyller jag mina åtaganden (SLA)?

Aktiviteter
Agama demonstrerar sina produkter i TV-loungen på plan 2


Utställning: HDTV i praktiken

Utställare: IP-only och Canal Digital
              

IP-TV eller bredbands-TV, som det också kallas, har snabbt blivit ett hett begrepp och håller på att segla upp som en allvarlig konkurrent till de traditionella distributionsformerna kabel, satellit och marksänd TV. Med hjälp av IP-Only tar sig nu bl.a. TV-aktören Canal Digital ut till fler och fler orter runt om i Sverige.

IP-Only är en utmanare - en självständig Internet- och teleoperatör med egen nordisk fiberinfrastruktur, som riktar sig till företag med särskilda krav på bandbredd, tillgänglighet och driftsäkerhet. Bland IP-Onlys kunder återfinns många av Sveriges största och mest krävande innehålls- och tjänsteleverantörer, exempelvis aftonbladet.se och sr.se.
Läs mer på www.ip-only.se

Utsändning av HDTV över IP i praktiken
I IP-Only och Canal Digitals utställning kan ni beskåda hur en riktig utsändning HDTV över IP ter sig.


Utställning: HDTV

Utställare: Fiber Optic Valley
Kontaktperson: Karin Nygård Skalman
Länk: www.fiberopticvalley.se, www.acreo.se

              

Ett smakprov på framtidens teve
HDTV, High Definition Television, är framtidens standard för att sända digital teve. Med HDTV blir bildkvaliteten mer än fyra gånger bättre än på en vanlig teve. Idag distribueras HDTV över satellit och bredband. När det görs över bredband ökar möjligheterna för lokal prägel på tjänsteutbud och kanaler. Det går också att få HDTV-kvalitet på tjänster som exempelvis video-on-demand.

Nu när det analoga nätet har släckts på såväl Gotland som i Gävle, aktualiseras frågan om framtidens tevelösningar. Stanna till hos Fiber Optic Valley och forskningsinstitutet Acreo för att få ett smakprov på hur det kan se ut i ditt eget vardagsrum inom kort. Fiber Optic Valley är en arena för forskning och utveckling inom fiber till användaren, e-tjänster till användaren och fiberoptiska industriapplikationer.

Aktiviteter
Fiber Optic Valley och Acreo demonstrerar HDTV i TV-longen


Utställning: miniTVstudio

Utställare: Uppfinnare Marcel Bos
Länk: marcel.ing-steen.se

Nätet är människorna
Vi står nu inför en revolution inom lätt medieteknik och trådlösa radiosystem, där den svenska TV-digitaliseringen sker på lånad tid. Vi kommer visa de program som redan idag används av entusiaster och kommersiella aktörer, samt den teknik som vi har byggt ihop för att föreningslivet skall kunna exponera sig till en rimlig kostnad i webtv.

Aktiviteter
Visning av miniTVstudio, bildöverföring via Shoutcast, winamp, AVID FREE DV videoediterings program.


Utställning: Robusta nät






Upp   

Tema: Mobilmingel

Värd: Digital Action
Plats: Lokal TV-loungen, plan 2

Förra årets utställningar av mobila tjänster blev mycket uppskattade, varför vi även i år bjuder in alla besökare att "känna och klämma" på nu fungerande mobila tjänster av olika slag. Allt i från tjänster för små företag till stora företag, nöjes- och nyttotjänster, företagstjänster, konsumenttjänster m.m..


Utställning: Kommunikationsplattformar

Utställare: Unicorn Telecom AB och UniMob AB
Kontaktperson: Eva-Lena Gartner, Unicorn Telecom och Lars Nordström, UniMob
Länk till utställaren: www.unicorn.tv
     
 
 

Kommunikationsplattformar för webb och mobil - Framtiden tillhör en community.
Unicorn Telecom och UniMob presenterar några av sina kommunikationsplattformer för webb och mobil. Informerar också om betallösningar för kommersiella communitys.

- Mobil Business community: För att kommunicera eller dela med dig av händelser mobilt. Businessdating. Gör användarprofil och beskriv dig ditt företag/ organisation, vem du är, kompetenser mm. Kommunicera, visa bilder och video. Leta kompetenser eller kollegor. Mobil chatt och blogg för diskussioner, tankeutbyte, visioner eller idéer för folk i rörelse. Länk: www.mobit.se

- Mobildate : Den mobila dejting communityn där du kan dejta mobilt med bild, video och text Kommunicera var du än är, visa bilder eller video. Mobila meddelanden utan att sms:a du kan alltså skicka långa texter, mer än 160 tecken. Skicka bilder och video utan att att betala för MMS. www.mobildate.se

-Webb communitys: Webbcommunityn fungerar som en marknadsplats och portal där personliga profiler finns. Communitys har många användningsområden och är ett bra sätt att samla likasinnade grupper på samma ställe. Allt från folk som vill träffa sin stora kärlek till ett stort företag som vill att deras anställda ska få bättre kontakt med varandra. Kanske en kommun som vill föra sina invånare närmare varandra och ge dem en samlingsplats, eller en TV/radiokanal som vill ha interaktivitet med sina tittare/lyssnare. www.citysurf.tv

-Partner Point Event, PPE: är ett koncept som integrerar teknik med traditionell mötesteknik. PPE är en webbaserad informativ och administrativ kommunikationsplattform för hantering och skapande av effektiva möten. Detta verktyg underlättar för mässarrangörer och mötesdeltagare att spara och nyttja sin tid på bästa möjliga sätt.

-Mobile Security: Mobil övervakning och säkerhet med mobila larmkameror och ny mobil sensorteknik. www.mobilvakt.se

Aktiviteter
-Vi demar community-lösningar på laptop och i mobilen.


Utställning: Mobila turist- och betaltjänster

Utställare: Mobizoft AB
Kontaktperson: Maria Christensen
Länk till utställaren: www.mobizoft.se
Länkar till ytterligare info: www.mobizoft.se/internetdagarna.htm


I samarbete med:
 
     

Om Mobila turisttjänster och betaltjänster
Har du sett hur Din hemsida ser ut när Du öppnar den i en mobiltelefon?
I takt med att de mobila terminalerna blir ett allt kraftigare marknadsföringsverktyg, behöver företag och organisationer fundera över en kommunikationsstrategi som möter kunderna i olika miljöer och situationer. Utan att påverka ett företags befintliga hemsida, gör Mobizoft den mobil. Det är onödigt komplicerat och kostsamt för företag att satsa miljoner i utveckling och marknadsföring av olika mobila internetadresser som gör kunderna tvungna att hålla reda på vilka adresser som fungerar i olika terminaler.

Mobizoft utvecklar och säljer programvara som gör det lättare att använda mobila tjänster.

Aktiviteter
Vi demonstrerar hur mobila tjänster förenklar resandet för företag och privatpersoner. Vi visar hur en turistportal och en bokningstjänst kan användas från en mobiltelefon med den befintliga webbadressen.


Utställning: Ett positionsbaserat spel för kameramobiler

Utställare: Second Degree of Reality Game Development
Kontaktperson: Håkan Ozan, CEO
Kontakt tel: 08-652 38 10
Länk: www.second-degree.com
Ytterligare info: www.citymission.se

Om City Mission - Ett positionsbaserat spel för kameramobiler
City Mission är ett användargenererat, positionsbaserat, mobilt spel som går ut på att gömma och hitta platser med hjälp av kamerautrustade mobiltelefoner. En kategori av spelare skapar uppdrag genom att fotografera platser i stadsmiljö, och andra spelare ska försöka lösa dessa uppdrag genom att hitta de platser där fotografierna är tagna. Spelare bevisar att de är på rätt plats genom positioneringsteknik.

Second Degree of Reality utvecklar mobila nätverksspel inom genren Pervasive Gaming. Pervasive Gaming baserar sig på att man med tekniska hjälpmedel, såsom mobila enheter, flyttar ut spelandet till sin fysiska omvärld. Virtual Reality baserade sig på att man skulle simulera en omvärld i tekniken, vi gör tvärtom och flyttar ut tekniken i omvärlden.

Aktiviteter
Spelet kommer att demonstreras på demonstrationstelefoner live, med uppdrag upplagda på plats.


Utställning: Micromarketing promotion cards

Utställare: Micromarketing
Kontaktperson: Anders Johnsson och Fredrik Lind
Länk till utställaren: http://www.micromarketing.se

Behovet av ny och innovativ marknadsföring är alltid stort. MicroMarketing Promotion Cards är ett nytt sätt att träffsäkert och effektivt marknadsföra sig mot kunder. Det är ett fysiskt kort, som fungerar som bärare av tjänster och underhållning, i syfte att skapa en relation med kunden. Genom möjligheten att enkelt byta ut innehållet som är kopplat till kortet kan man uppnå lång uthållighet i en kundrelation. Genom att göra kortet till något av värde och som kunden därmed vill behålla blir marknadsföringen kostnadseffektiv. Genom att dokumentera feedback från tjänster kan man bygga upp sitt kundregister med nya kunder.


Utställning: En helt ny värld av mobila möjligheter

Utställare: Splashi Nordic AB
Kontaktperson: Joachim Alvarez
Länk till utställaren: http://www.splashinordic.com
Länkar till ytterligare info: http://www.splashi.com

Splashi - En helt ny värld av mobila möjligheter
Splashi är den nya utmanaren inom den Internationella marknaden för mobil underhållning. Målsättningen är att bolaget ska vara den mest effektiva säljorganisationen på den Internationella marknaden. Vår målsättning är att erbjuda det största urvalet av bilder, ringsignaler, teman, spel etc. för nerladdning till mobiltelefoner. Kostnadsfritt för användaren. Tillförlitlighet, enkelhet, öppenhet och service, allt för att tillgodose kundens behov av att personifiera sin egen mobiltelefon.


Utställning: Studentportal i mobiltelefonen

Utställare: StudentSMS
Kontaktperson: Albert Bengtson
Länk till utställaren: www.studentsms.se
Länkar till ytterligare info: www.studentsmsmobile.se

StudentSMS
Det hela började med att några studenter ifrågasatte högskolans sätt att informera sina studenter. Vi tyckte att högskolan borde ta oss på allvar och visa förståelse för vår situation. Vi var som studenter är mest med extrajobb och småbarn. Vi förstod att det går att förändra och förbättra tillvaron för studenterna drastiskt genom några små förändringar. Vi satte oss ner och diskuterade saken då upp stod de frön som idag har växt till StudentSMS. De främsta målen var:

  1. Studenten skall hitta adekvat sysselsättning efter avslutade studier
  2. Studenten skall lättare få tillgång till information rörande dess studier/högskola/universitet
  3. Studenten skall lättare få tillgång till webbaserade tjänster som hjälper denne i dess vardag

Nu har vi lyft ut vår webbplattform till mobiltelefonen. Detta resulterar i:
www.studentsmsmobile.se


Utställning: Mobilmingel

Utställare: Digital Action med partners
Kontaktperson: Carl Elfgren
Länk till utställaren: www.digitalaction.se

Om Digital Action
Digital Action utvecklar operatörsoberoende mobilportaler till kunder i Sverige och Europa. Vi utvecklar och förmedlar mobiltjänster för alla typer av mobiltelefoner och mobilnät. Vi levererar Internettjänster i mobilen med oberoende betallösningar

Aktiviteter
Vi visar Sveriges första fristående mobilportal "SAS MobilePortal" som vi har utvecklat vår plattform "Adimo Mobile". Vi samlar ett antal av våra partners och visar exempel på tjänster i mobiltelefoner som i dag finns tillgängliga på marknaden.




Upp   

Tema: SIP

Summering från SIP-rummet

Många pratar om det men har du använt det?
Kom och testa IP-telefoni och SIP-lösningar

Ett av de stora ämnena under Internetdagarna är IP-telefoni. I test- och demorummet har du möjlighet att testa och se vad SIP kan ge för möjligheter för er Organisation eller för era kunder. Med hjälp av SIP så kan vi erbjuda IP-telefoni, Videokonferenser och mycket mer.

Har ni funderingar på att erbjuda era kunder IP-telefoni men ni vet inte riktigt hur man gå tillväga eller vad det skulle innebära? Då kan vi hjälpa er att klara ut begreppen och visa rent praktiskt hur andra har gjort. Det kommer att finnas tekniker som kan visa hur det ser ut och vad det innebär.

Tycker ni att IP-telefoni och telefoni är samma sak? Då kan vi visa er alla de extra saker som ni kan göra om ni har en lösning baserad på SIP. Det finns plötsligt en massa andra saker ni kan göra. Vad sägs om att dela dokument och anteckna i samma dokument medan ni har en telefon konferens? Eller varför inte koppla upp en Videokonferens så alla kan se varandra och mötet känns plötslig personligare. Behöver man vanliga möten?

Ökad rörlighet ställer nya krav. Genom IP-telefoni har plötsligt de funktioner som tidigare bara stora bolag hade möjlighet till blivit möjliga för även privatpersoner och de små företagarna. Vad sägs om att sätta upp egna telefonkonferenser, eller styra när och vad din telefon skall ringa. Ingen vet om du sitter hemma och svara eller är på kontoret.

Spara pengar. Vi hoppas även kunna vissa hur ni som har IP-telefonilösningar kan koppla ihop dem så ni inte behöver skicka samtalen över det vanliga telefoninätet. Vad innebär detta nu när kraven på spårbarhet ökar och polisen har krav på att kunna avlyssna samtalen. Vem ansvarar för vad?

I demorummet för IP-telefoni så låter vi dig testa och se ett antal olika lösningar ser ut. Det kommer även att finnas tekniker på plats som kan hjälpa dig att reda ut vilka möjligheter som finns och vad det skulle innebära för dig. Det kommer att finnas ett antal olika aktörer på plats som kan visa på olika sätt att lösa era problem och som kan visa på olika typer av tjänster som man kan erbjuda.

Kom och titta! Vi lovar dig en massa nya idéer och hjälp att omsätta dem i praktiken. Oberoende om ni vill hitta en lösning till er själva eller till era kunder!

Vi ses i SIP och IP-telefoni rummet

Välkomna önskar

Niklas Sundler, niklas@sundler.se

Vi som finns i SIP och IP-telefoni rummet.

Utställare: TELAVOX - IP-telefonioperatör

Med fokus på nätbaserade företagstjänster har Telavox varit IP-telefonioperatör sedan 2003. Idag har Telavox ett trettiotal återförsäljare i landet och producerat tjänster och telefoni åt ett antal andra IP-telefonileverantörer. Bilder (571 kB)
Läs mer om oss på www.telavox.se
Telavox


Utställare: Intertex Data

Är ett svenskt bolag med stor kunskap om telekommunikation och över 20 års erfarenhet från utveckling av telekommunikations utrustning. Läs mer om oss på www.intertex.se


Utställare: wx3 Telecoms-Resources AB

Erbjuder tjänster på sin plattform till både slutkunder och andra operatörer. Bilder (571 kB)
Läs mer om oss på www.wx3.se
wx3


Utställning: Asterix

En open source programvara för IP-telefoni. Läs mer på www.asterisk.org. (Telavox finns på plats och kan visa och berätta)


Utställare: Hotsip

En kommersiell programvara för IP-telefoni. Läs mer på www.hotsip.se (wx3 finns på plats och vet mer)

hotsip




Upp   

Tema: Nätverkssäkerhet

Värd: SNUS, Swedish Network User's Society
Plats: Lokal C3, plan 2

Behovet av att erbjuda användare en säkerhet på Internets är odiskutabelt, men hur ska det ske i praktiken? Nätverkssäkerhet är mycket teknik, men inte alltid.

För att bli så konkreta som möjligt arrangerar Robert Malmgren, Niklas Gerdin, Johan Kjellin, Magnus Sandberg, Björn Schultz, Jan Säll och Christoffer Alström från SNUS, Swedish Network User's Society, en utställning på Internetdagarna 2005.

För mer information kontakta IP-country@snus.se


Utställning: Skydd mot barnpornografiskt material

Utställare: NetClean Technologies
Kontaktperson: Lars Bern
Länk till utställaren: www.netcleantech.com
Länkar till ytterligare info: www.childhood.org, www.ecpat.se
NETCLEAN

Om IT-skydd mot barnpornografiskt material
I samarbete med World Childhood Foundation, Ecpat och Rikspolisstyrelsen har NetClean Technologies utvecklat produkter och lösningar som spårar och förhindrar spridning av barnpornografiskt material i företags och organisationers nätverk. Att välja NetClean ProActive är, förutom ett skydd för den egna organisationen, ett ställningstagande mot barnpornografi och syftar till proaktiv varumärkesvård.


Utställare: ECPAT Sverige
Kontaktperson: Joanna Lundquist, Mats Albinsson
Länk till utställaren: www.ecpat.se
Länkar till ytterligare info: ECPAT Sveriges Hotline: www.ecpathotline.se
ECPAT

Arbete mot kommersiell barnpornografi på Internet!
Under de senaste fem åren har antalet kommersiella barnpornografiska webbsidor ökat med 400 procent. Barnpornografi på Internet är ett globalt problem som kräver en global lösning. Mot bakgrund av detta presenterade ECPAT Sverige i våras ett förslag till lösning, blockering av kommersiella barnpornografiska webbsidor. ECPAT Sverige kommer att berätta om blockeringsprojektet och sitt arbete med att driva ECPAT Sveriges Hotline. I dagsläget blockeras 15 000 försök dagligen att nå barnpornografiska webbsidor i Sverige.

Aktiviteter
- Utställning i lokal C3


Utställning: DETECT| DEFLECT| DEFEND your network

Utställare: Arbor Network Inc.
Kontaktperson: Patrick Winbäck
Länk till utställaren: www.arbornetworks.com

Om Arbor Networks Arbor Network technology is based on five years of pioneering network security research conducted by Arbor's founders at the University of Michigan under a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) grant.

Arbor's technology ensures the security and operational integrity of the world's most critical networks, covering over 70 percent of the world's ISP networks. Arbor's solutions are based on the proven Peakflow platform, intelligent technology for network-wide data collection, analysis, anomaly detection, and threat mitigation. Peakflow provides real-time views of network activity enabling organizations to instantly protect against phishing, pharming, worms, DDoS attacks, insider misuse, and traffic and routing instability as well as segment and harden networks from future threats (zero-day). Peakflow successfully prevents costly downtime, network cleanup, and loss of customer confidence.


Utställning: Visualisering av loggar

Utställare: XPD AB
Kontaktperson: Fredrik Söderblom, XPD AB
Kontakt e-post: info@xpd.se
Länk till utställaren: http://xpd.se/about.html
Länkar till ytterligare info: http://aspect.sf.net

Aspect, ett opensource verktyg för visualisering av loggar

Aspect är ett visualiserings och dataminingverktyg för loggar, främst avsett för erfarna säkerhetsadministratörer som tröttnat på att dagligen manuellt granska tusentals rader med loggar.

Aktiviteter och upplägg

- En miniutställning om Aspect finns i Lokal C3
- En presentation om Aspect hålls under spåret "Säkert nät - veta eller tro" den 25 oktober kl 13.40-15.10.


Utställning: Administration av WLAN

ProCurve, Admin av WLAN


Utställning: Digitalt kassavalv

Utställare: Sourcecom Svenska AB
Kontaktperson: Eva-Lotta Nilsson
Länk till utställaren: www.sourcecom.se
Länkar till ytterligare info: http://www.sourcecom.se/pages/101600.html
SOURCECOM

Digitalt Kassavalv för administratörslösenord
Rutiner och system för hantering av root- och administratörslösenord påverkar hur säker IT-miljön är. Med nya krav från bl.a. Sarbones Oxley tvingas företag införa tidskrävande procedurer för att få spårbarhet och kontroll. Många företags policy anger att administratörslösenord i servrar och system regelbundet ska bytas vilket för många inte är realistiskt. För att klara revisionens krav måste det ändå genomföras:

  • Skyddad lagring av root- och administratörslösenord
  • Lösenorden endast tillgängliga för behöriga personer
  • Automatiserad process för byte av root- och administratörslösenord enligt lösenordspolicy
  • Lösenordsbyte kan ske automatiskt efter användning (engångslösenord) eller vid intervaller enligt lösenordspolicy
  • Oberoende av plattform och applikation t.ex. Windows Domain, Unix root, Oracle, MS, SQL, Checkpoint FW-1, Cisco router
  • Stöd för autentisering av administratör med lösenord, Tokens, Certifikat eller RSA Secure ID
  • Stöd för dualitet om inloggning kräver auktorisation av flera personer
  • Spårbarhet och Versionshantering
  • Möjlighet till replikering och back up för drift 24/7

Aktivitet
- Presentation sker i rum C3


Utställning: Säker inloggning med mobiltelefonen

Utställare: MidEye
Kontaktperson: Fredrik Ericson
Länk: www.mideye.com
MidEye
Mideye möjliggör stark två-faktor autentisering baserat på existerande GSM telefon och SIM kort. Företag, myndigheter och tjänsteleverantörer kan därför implementera stark autentisering utan att behöva investera i, distribuera och administrera separat hård- och mjukvara. Slutanvändaren behöver bara en autentiseringsnyckel - GSM telefonen.


Utställning: Security network data collector and analyzer

Utställare Yask System Konsult AB, Flisanetwork AB, Mybéta
Kontaktperson: Jan Säll, Niklas Gerdin, Mats Bredell
Länk till utställaren:www.irial.com, www.flisanetwork.com, www.mybeta.se
Länkar till ytterligare info: http://www.flisanetwork.se/Confck.pdf

                                                  

Security network data collector and analyzer for networking devices - open-source tools
The requirements for companies are rising quickly in terms of security audits. The SOX section 404, EU equivalent Basel II and the SAS 70/94 audits, demand that certain data to be collected, stored and analyzed. We acknowledge this by creating a tool based upon open source (GPL) code. The unique part is the plug-in architecture, making it possible to add-on new features and network devices whenever needed.

Aktiviteter
- En miniutställning om Aspect finns i Lokal C3




Upp   

Tema: Tillgänglighet för alla

Värd: Funka Nu AB
Plats: Lokal C6, plan 2

Tillgänglighet innebär användbarhet för alla grupper. Synskadade, dyslektiker, äldre, dataovana och människor med svenska som andraspråk har samma rätt att ta till sig information och använda e-tjänster som alla andra. Med internet och datahjälpmedel finns unika möjligheter till kommunikation och egenmakt för grupper som tidigare varit utestängda från det vi kallar informationssamhället.

Kom och se när vi demonstrerar det allra senaste inom tillgänglighetsområdet; hur blinda surfar, hur döva kommunicerar över webben, hur dyslektiker får stöd vid läsning och rörelsehindrade får hjälp via olika program och hjälpmedel.

Offentlig sektor har krav på sig att utveckla externa webbplatser och system som är tillgängliga för alla människor oavsett förmåga. Vi demonstrerar hur det kan gå till i verkligheten.

  • Funka Nu demonstrerar skärmläsare och punktskriftsdisplay och demonstrerar förstoringsprogram och talande webb
  • Döv.nu demonstrerar teckenspråk på webben
  • RehabCenter demonstrerar huvudmus och virtuella tangentbord


Utställning: Design för alla

Utställare: Funka Nu AB
Kontaktperson: Susanna Laurin
Länk till utställaren: www.funkanu.se
Länkar till ytterligare info: http://www.funkanu.se/start.asp?sida=996

Funka Nu

Design för alla - när internet skapar möjligheter
Att information ska vara tillgänglig för alla låter som en självklarhet men är det sällan. Internet kan vara till för alla och just på nätet finns stora möjligheter att göra information tillgänglig oavsett språksvårigheter, ålder, funktionshinder eller teknikovana. I dagsläget utestängs många helt i onödan, men vi på Funka jobbar hårt för att ändra på det. Ytterst är det en demokratifråga, vi kallar det Design för alla.

Tillgänglighet på internet innebär ur Funkas perspektiv att webbplatsen följer etablerade standarder och riktlinjer inom tillgänglighetsområdet och tar hänsyn till alla individers olika förmåga att ta till sig information och använda teknik.

Genom att utgå ifrån de som har det allra svårast skapar vi webbplatser som är bättre för alla. Spjutspetsteknik, lång erfarenhet och ett nära samarbete med handikapprörelsen borgar för mycket hög kvalitet och tillgänglighet i det vi producerar.

Vårt arbete handlar dels om teknisk tillgänglighet, alltså att olika hjälpmedel ska kunna tolka webbplatsen rätt, dels pedagogisk tillgänglighet, att navigationen ska vara logisk och begriplig, samt språklig tillgänglighet, att besökaren faktiskt ska förstå vad som står.

Aktiviteter
- Kom till oss, så visar vi hur blinda surfar med skärmläsare och punktskriftsdisplay, hur synskadade surfar med förstroringsprogam och hur dyslektiker surfar med läshjälpmedel och uppläsningsfunktioner.


Utställning: Teckenspråk - en rättighet

Utställare: döv.nu Sign IT AB
Kontaktperson: Ulf Hansson
Länk till utställaren: www.dov.nu
Länkar till ytterligare info: www.dov.nu/skane

döv.nu

Teckenspråk - en rättighet
De flesta tycker det är självklart att få information på sitt eget språk. Men den som är född döv har teckenspråk som förstaspråk och svenska som andraspråk. Det innebär att det finns många begrepp på svenska som är oklara för den som har teckenspråk som modersmål. Därför är det viktigt med åtgärder som gör webben tillgänglig för döva.

döv.nu sign IT AB hjälper företag, myndigheter, organisationer, kommuner, landsting m fl att göra innehållet på deras hemsidor tillgängligt för döva. I montern har vi byggt upp en enkel studio där vi visar exempel på hur vi arbetar med att anpassa webbsidor för döva. Här får du också svar på frågan: "Men döva kan väl läsa?"

Teckenspråket har en grammatik och syntax som är helt olik de flesta andra språk. Det finns inte ens någon skriftspråksvariant. Handformer, rörelser, kroppshållning, munnens form, mimik och ansiktsuttryck bygger tillsammans med tecknens placering i det tredimensionella rummet upp ett mycket varierat och uttrycksfullt språk. För att göra webben tillgänglig på teckenspråk krävs att man lägger ut videofilmer där en teckenspråkig aktör tecknar informationen.

döv.nu Sign IT AB hjälper er att anpassa informationen. Det handlar om att definiera målgruppen samt vilket material som är mest efterfrågat och anpassa nivån på informationen. Vi använder ofta visuell förstärkning i filmerna, vilket innebär att filmerna kompletteras med t.ex. bilder, text eller diagram.

Aktiviteter
- Vi demonstrerar i en enkel studio hur vi arbetar med att anpassa webbsidor för döva.


Utställning: Datortillgänglighet för handikappade

Utställare: RehabCenter AB
Kontaktperson: Stefan Tingström
Länk till utställaren: rehabcenter.se

REHABCENTER

Datortillgänglighet för handikappade
I dagens samhälle är möjligheten att hantera en dator näst intill en nödvändighet. Hur kunna deltaga i arbetslivet, klara skolgång, samla kunskap och information utan en dator? För att personer med olika handikapp inte blir utestängda från allt detta är det viktigt att bra hjälpmedel finns att tillgå.

RehabCenter AB har i 25 år arbetat med anpassning av datorer för handikappade.

Den största målgruppen är personer som efter en olycka eller sjukdom har ett rörelsehinder. Några exempel på utrustningar för den gruppen är:

  • Huvudstyrd mus för personer utan handfunktion.
  • Virtuellt musstyrt tangentbord på bildskärmen.
  • Programmerbara tangenter som ersätter samtidiga tryckningar på flera tangenter.
  • Prediktionsprogram (program som lämnar förslag på ord) för att minska antalet tangenttryck och snabba upp skrivandet.

En annan stor grupp är talskadade samt personer med läs och skrivsvårigheter. Dessa kan ha nytta av exempelvis:

  • Talsyntes som omvandlar skriven text till uppläst text.
  • Program för kommunikation med symboler istället för text.
  • Prediktionsprogram som lämnar förslag på riktigt stavade ord.

RehabCenter AB gör utprovningar och rekommendationer av hjälpmedel tillsammans med handikappade. Efter en lyckad utprovning kan vi leverera såväl standardhjälpmedel som personligt anpassade utrustningar. I en leverans kan även utbildning av brukare och personer i dennes omgivning ingå.

Aktiviteter
- Vi visar hur en huvudmus och virtuella tangentbord fungerar.




Upp   

Leverantörsutställningar

Utställare: Netintact och Cygate Måldata

Länkar till utställarna: http://www.netintact.se/, http://www.cygategroup.com

Netintact

Cygate Måldata


Utställare: Extreme Networks

Länk till utställaren: http://www.alltombredband.se/

Allt om bredband


Utställare: Extreme Networks

Länk till utställaren: http://www.extremenetworks.com/

Extreme Networks


Utställare: Procurve Networking

Länk till utställaren: http://www.hp.com/rnd/index.htm

PROCURVE NETWORKING


Utställare: Transmode

Kontaktperson: Johan Grönlund
Länk till utställaren: www.transmode.se

TRANSMODE

Om Transmode
Transmode is a powerful new global force in Optical Networking. The company was formed when two successful Swedish optical systems vendors, Transmode and Lumentis, merged in March 2005 to address renewed worldwide demand for scalable, reliable, intelligent and low-cost Optical Networking solutions.

Transmode is a Pioneer in Optical Networking. We were the first company to build an entirely new platform based on emerging Coarse WDM (CWDM) technology, setting a new price/performance benchmark for the optical networking industry. We invented a technology known as iWDM (intelligent WDM), which removes the need for complex installation, commissioning and provisioning procedures through patented automatic client protocol and bit-rate detection.

The Metro Edge is the most challenging part of the network for every network operator. It's where customer services are defined and where service provider revenues are generated. On the other hand, it is also where CAPEX and OPEX costs can quickly accumulate and erode profitability.

Transmode's iWDM (Intelligent WDM) technology directly addresses this issue by enabling new service revenues at the lowest possible cost. iWDM is built on Transmode's patented protocol and bit-rate detection engine, which automatically identifies the incoming client signal and self-provisions the system. This feature slashes service provisioning times, does away with the need for complex installation and commissioning procedures, and greatly simplifies planning and inventory systems by allowing a single card type to be deployed for all services.

Some of Transmode's competitors have now introduced multi-protocol cards, but these still have to be provisioned from the network management system, requiring trained staff and resulting in longer time-to-revenue. Transmode's iWDM feature fully automates this process, enabling "plug-and-play" system operation that allows the system to be installed and running within minutes of unpacking.

The new Transmode is one of the world's fastest-growing telecommunications companies. We have recently won awards from Red Herring, Tornado Insider and Deloitte recognising our status as one of Europe's top privately-owned technology companies.

Om utställningen
A demo system will be in operation during the event.


Utställare: Altaria Solutions och Prosilient Technologies AB

Länk till utställarna: www.altaria.se och www.prosilient.com

ALTARIA SOLUTIONS      PROSILIENT TECHNOLOGIES

Agilents produkter används till att prestandatesta förbindelser och utrustning för IP nät - exempelvis kan nämnas det handhållna instrumentet FrameScope Pro som trots sitt format och låga pris kan kvalitetsäkra en Gigabit Ethernet förbindelse med RFC-2544 testerna - och även sätta upp riktiga VoIP / SIP samtal på ett nät och mäta röstkvalité enligt MOS skalan.

Prosilient Technologies, ett Svenskt IT företag grundat Januari 2003, utvecklar PTAnalyzer för Quality Of Service (QoS) övervakning av IP nätverk för operatörer och större företag. Med PTAnalyzern kan en operatör garantera kvalitetsnivåer i nätet för specifika applikationer som; TV distribution över IP (IPTV), Voice Over IP (VoIP), Data tjänster så som tunnlings tjänster, samt för alla smaker av generell datatrafik, dvs. det som ofta går under samlingsnamnet "Triple Play".

En unik egenskap med systemet är att det erbjuder en extrem mätnoggranhet för en-vägs mätningar utan krav på externa synkroniseringskällor som tex GPS. Detta är möjligt genom en avancerad synkroniseringsfunktion som framtagits av Prosilient.

Systemet består i korthet av en familj av dedicerade prober som placeras ut på strategiska platser i nätet. Prosilient erbjuder också en mjukvarubaserad prob som enkelt kan integreras i 3:e parts utrustning som t.ex. CPEer (Customer Premises Equipment, dvs kund accesser), switchar och routrar. Dessa prober mäter upp nätegenskaper som propagerings fördröjning, jitter, förluster etc och rapporterar detta till en central server/databas. Den centrala servern samverkar med externa driftsystem för larm och rapportering.

Om utställningen
Altaria Solutions kommer att visa lösningar från Agilent Technologies och Prosilient Technologies. Prosilient kommer att visa sin unika Triple Play lösning som är den enda på marknaden som kan leverera tillförlitliga resultat utan att använda specialbyggd hårdvara. I montern kommer vi att visa en demo på samtidiga mätningar på data, VoIP och IPTV.




Upp   

Medarrangörernas utställningar

ISOC-SE

Kontaktperson: Björn Ohlsson
Länk till utställaren: www.isoc.se

Om ISOC-SE
ISOC-SE är en idéell förening som vill främja Internets utveckling i allmänhet och i synnerhet i Sverige. Föreningen är ett s k chapter - en avdelning av den internationella organisationen Internet Society (ISOC). Vårt mål är att Internet i Sverige skall utvecklas på ett bra sätt. Vi vill:

  • se till att fakta om Internet finns och sprids till alla berörda
  • skapa debatt och ökad uppmärksamhet kring Internet, bl a genom fokusering i media
  • skapa en samverkansstruktur för de organisationer och intressen som på olika sätt är engagerade i Internets utveckling.

Aktiviteter
Kom till vår utställning på Internetdagarna, för att diskutera och få information om våra kvällsseminarier, aktiviteter och hur du blir medlem.


Post- och telestyrelsen, PTS

Kontakt e-post: pts@pts.se
Länk till utställaren: www.pts.se
Länkar till ytterligare info: www.pts.se/internetsakerhet


Om PTS
Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation - telekommunikationer, IT och radio - och post. PTS vision är att alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster.

PTS mål för området säker kommunikation är att alla ska ha tillgång till säker kommunikation, integritetsskyddet ska vara högt samt att Sverige ska ha en robust infrastruktur för kommunikationstjänster och ett aktivt informationsutbyte i IT-säkerhetsfrågor.

Aktiviteter
Välkommen att besöka oss i utställningshallen på plan 2. Där har du möjlighet att möta oss och ställa frågor, hämta informationsmaterial och surfa in på vår webbplats och tjänst som rör säkerhet på Internet. Lyssna på oss också under konferensen: Marianne Treschow, generaldirektör, invigningstalar, Johan Mårtensson på Sitic föreläser om säkerhet och orsakssamband, Christoffer Karsberg, avdelningen för Nätsäkerhet, pratar om IP-telefoni och många fler medverkar under dagarna.


SIG Security

Kontakt: SIG Security, Box 10022, 181 10 Lidingö,
E-post: info@sigsecurity.se
Länk till utställaren: http://www.sigsecurity.se

SIG Security är en ideell förening och består av 1700 medlemmar med en styrelse som utses vid föreningens årsstämma. SIG Security - som bildades 1980 - är en intressentgrupp för personer verksamma inom området informationssäkerhet, och medlemmarna återfinns inom alla sektorer i samhället.

Föreningens arbetsområde är att skapa förståelse för och inspirera till arbetet kring informationssäkerhet genom att:

  • påverka utvecklingen av viktiga frågor inom verksamhetsområdet
  • främja och utveckla medlemmarnas kontakter och erfarenhetsutbyte såväl inom som utanför SIG Security
  • ta initiativ till angelägna utvecklingsåtgärder och kunskapsspridning
  • främja och påverka utbildning och konferensverksamhet inom verksamhetsområdet
  • främja en sund och god utveckling av informationssäkerheten inom näringsliv, offentlig förvaltning och samhället i övrigt

SIG Security leds av en styrelse. Styrelsen väljs på föreningsstämman och består av ordförande samt ytterligare minst sex ledamöter.

SIG Security arrangerar egna seminarier och konferenser och är ofta medarrangör tillsammans med andra.

En viktig och värdefull del av SIG Securitys verksamhet utgörs av erfarenhetsgruppernas verksamhet (s k erfa-grupper). Idén med erfa-grupper är att medlemmarna ska träffas och utbyta information och erfarenheter inom ett specifikt område och därigenom öka sina kunskaper och kontaktnät. Medlemmarna i gruppen bestämmer själva erfa-gruppens målsättning, deltagarprofil, mötesfrekvens, mötesformer etc.


Dataföreningen

Kontaktperson: Karin Wieslander
Länk till utställaren: www.dfs.se

Om Dataföreningen
Dataföreningen är en oberoende intresseorganisation för yrkesverksamma inom IT och IT-relaterade områden. Verksamheten bedrivs i kretsar och dotterbolag.


För mer information kontakta internetdagarna2005@iis.se.


Stiftelsen får InternetInfrastruktur
Denna sida uppdaterades senast 2005-07-01