Stockholm Waterfront 25-26 november 2019

Arrangeras av Internetstiftelsen i samarbete med Digidelnätverket och Digitalt Först med användaren i fokus, 26 november 2019:

Är du digital än, lille vän?

Rum A1, plan 4 Live-stream

Grundläggande digital kompetens blir allt viktigare för att kunna vara en delaktig samhällsmedborgare. Men vad är det individen behöver kunna, och varför?

EU har identifierat 21 digitala kompetenser som extra viktiga för att kunna vara en delaktig samhällsmedborgare. Under dagen fördjupar oss i några av dem; källkritik, personlig integritet, IT-säkerhet och artificiell intelligens, AI.

Några av Sveriges ledande experter på respektive områden ger en aktuell bild av läget och tillsammans diskuterar vi vilka färdigheter individen behöver i ett digitaliserat samhälle. Vad innebär det att vara digitalt kompetent i ett samhälle som är under ständig och snabb förändring? Och vilken roll spelar den enskilda individens digitala kompetens för samhället i stort?

Målgrupp: alla som jobbar med digital delaktighet och digital kompetenshöjning hos allmänheten.

Moderator: Johanna Koljonen
Teckentolkning: Ja

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

  • Harper Reed

    Harper Reed   Futurist

    Harper Reed är teknologist, futurist och hacker som jobbat med Barack Obamas återvalskampanj, sålt kläder via crowdfunding och jonglerat. Läs mer

Fika

Hej och välkomna!

Internetstiftelsen och dagens moderator Johanna Koljonen hälsar välkomna och introducerar dagen.

  • Björn Appelgren

    Projektledare, Internetstiftelsen

    Björn Appelgren arbetar med Internetstiftelsens folkbildningsarbete. Senast med satsningen på Internetkunskap.

  • Johanna Koljonen

    Johanna Koljonen

    Författare, programledare och kritiker

    Johanna Koljonen är författare, programledare och kritiker. Hon har bland annat lett tv-programmet Crosstalks om aktuell forskning ihop med KTH och Stockholms universitet.  Läs mer

Källkritik: The conscious news consumer

We consume more news than ever before – but how can we believe what we see and read? What role do we, as individuals, play in the news ecosystem – and what are our responsibilities? And why has Sweden itself been the target of so much fake news? Paul Rapacioli draws on his experience of building a news business during the industry’s toughest-ever decade to discuss the challenges we face when trust in news disintegrates and the ways in which we may once again gather around a shared narrative in our communities.

Observera att föredraget hålls på engelska.

  • Paul Rapacioli

    Paul Rapacioli

    Journalist och författare

    Paul Rapacioli är journalist och författare. Han är grundare av nyhetssajten The Local, som startades 2004 och publicerar svenska nyheter på engelska. Läs mer

Integritet: Personlig integritet i ett digitaliserat samhälle

Personlig integritet i ljuset av de allt större digitala inslagen i människors vardag och samhället i stort har varit grogrund för såväl diskussion och debatt som teknisk och regulatorisk utveckling under de senaste decennierna. Intensiteten i debatten har gått i vågor men reaktionsmönstret har oftast varit detsamma: vissa anser att behandlingen kränker individers personliga integritet medan andra anser att värdet av behandlingen väger tyngre än värdet av integritet. Sällan eller aldrig skapas en samsyn mellan de två perspektiven.
Hur ska vi förhålla oss till personlig integritet i ett alltmer digitaliserat samhälle? Finns det förhållningssätt som lyckas kombinera värdet av integritet med de värden som kan följa ett digitaliserat samhälle?

Ladda hem materialet som PDF.
  • Markus Bylund

    Strategichef för IT och digitalisering, Uppsala kommun

    Markus är strategichef för IT och digitalisering på Uppsala kommun och arbetar med att maximera nyttan med digitalisering av kommunens tjänster och verksamhet. I sitt arbete befinner han sig till vardags mitt i skärningspunkten mellan teknik-, verksamhets- och ledarskapsutveckling. Läs mer

Lunch

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

  • Jenny Radcliffe

    Jenny Radcliffe   Människohacker

    Jenny Radcliffe tar sig in i vilken byggnad som helst med hjälp av socialt ingenjörskap, människokännedom och konsten att förhandla och övertala. Läs mer

IT-säkerhet: Blåst eller bärgad på nätet?

Phishing, pharming, vhishing, scamming, skimming – det är lätt att bli blåst på nätet om man inte ser upp. Bedrägerier på internet ökar och privatpersoner drabbas hårt. Alldeles oavsett vad du råkar ut för är syftet i 200 procent av fallen att lura av dig information som kan användas för bedrägerier. Att det lönar sig förstår man av den uppskattning som gjordes 2018 som visar att cyberbrottsligheten omsätter hundratals miljarder dollar globalt. Och medan antalet anmälningar om bedrägerier över nätet med exempelvis stulna kortuppgifter ökar förblir antalet som utreds försumbart. 2018 beräknas anmälda nätbedrägerierna ha ökat med 40 procent, till över 100 000.

Vad kan då en vanlig internetanvändare göra för att skydda sig?

Ladda hem materialet som PDF.
  • Anne-Marie Eklund-Löwinder

    Säkerhetschef, Internetstiftelsen

    Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen. Hon är rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. Anne-Marie valdes som första svensk in i Internet Hall of Fame. Hon är en ofta tillfrågad expert i offentliga utredningar om frågor som rör internet och säkerhet, och besvarar flitigt remisser inom samma område.

Fika

AI: Artificiell intelligens och individens roll i en föränderlig värld

I Amy Loutfis forskning står robotens hjärna i centrum – hon arbetar med att ta fram robotar och intelligenta sensorsystem som fungerar självständigt. AI hjälper oss att möta några av de stora utmaningar som vårt samhälle står inför. Amys föredrag kommer vara fokuserat på mötet mellan människa och maskin och individens roll i den allt hastigare samhällsutvecklingen.

  • Amy Loutfi

    Amy Loutfi

    Professor i informationsteknologi, Örebro universitet

    Amy Loutfi är professor i informationsteknologi med bred kompetens inom Artificiell intelligens (AI). Amy är vicerektor med ansvar för AI-frågor och enhetschef för Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS), en stark, internationellt erkänd, forskningsmiljö vid Örebro universitet.

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen (bokpresentation 1 av 5)

Digitant kontextualiserar förenklat digitaliseringen för den som har hamnat i ett utanförskap och ger verktyg till de vanligaste ställena på nätet. Boken är uppbyggd på liknelser som är anpassade för målgruppen kvinnor 55+. Steg-för-steg får läsaren lära sig hur man till exempel skapar ett e-postkonto, hur man går med i sociala medier som Facebook och Instagram, vad man ska tänka på när det gäller säkerhet kring bankärenden och köp samt ger en guide till emojis och en ordlista över vanliga digitala ord. I boken får läsaren också lära sig grundläggande källkritik för att kunna hantera den informationsmängd som möter dem på till exempel Google.

Ladda hem materialet som PDF.
  • Malin Perlheden

    Journalist och författare

    Malin Perlheden är journalist med över 10 års erfarenhet av att jobba digitalt mot en kvinnlig målgrupp. Hon är i dag digital kommersiell redaktör på Aller media, som når 74 procent av Sveriges kvinnor med 3,3 miljoner läsare varje månad och 5 miljoner besök i veckan på sina webbplatser.

Digital panik – få koll på läget! (bokpresentation 2 av 5)

Under det senaste decenniet har vi verkligen fått vara med om ett tekniksprång. Faktum är att förändringstakten aldrig har varit så hög. Våra uppkopplade liv innebär massor av möjligheter och bekvämligheter. Ja, de ger oss så pass många fördelar att många av oss hellre lever utan skor i en vecka än utan sin mobil (det finns faktiskt undersökningar som visar just det). Men digitaliseringen kommer också med en mängd utmaningar. Den är med andra ord en paradox.

I boken Digital Panik går författaren igenom hur den snabba digitala utvecklingen påverkat oss som människor och samhället vi lever i.

  • Judith Wolst

    Entreprenör och digital strateg

    Judith Wolst är digital strateg, entreprenör och föreläsare. Hon har en bakgrund som civilekonom, har jobbat med internet sedan 2005 och sedan dess fascinerats av digitaliseringens förmåga att ständigt förändra spelreglerna. Läs mer

Ettor och nollors hemliga liv (bokpresentation 3 av 5)

Programmering får världen att snurra, ändå är det en väldigt liten del av jordens befolkning som har koll på hur det faktiskt fungerar. Det här är en superviktig fråga och vi vill bidra med att göra programmering tillgängligt för alla! Vi tror att folkbildning sker bäst med hjälp av saker man kan relatera till nämligen de i många fall ofattbara berättelser om människorna som har tagit oss hit.

  • Marie Birde

    Journalist och författare

    Marie Birde (t.v.) är journalist och ligger bakom stordåd som kulttidningen Darling, Stil i P1, KOKO (landets allra finaste magasin för barn) och bloggen Northforkstories (som handlar om mat). Nu har hon skrivit boken Ettor och nollors hemliga liv tillsammans med programmeraren Olga Stern (t.h.).

  • Olga Stern

    Programmerare och författare

    Olga Stern (t.h.) är inte bara en fantastisk programmerare som grundat tjänsten Genews.io och en prisvinnande squashspelare, hon är också den bästa samtalspartnern, flitigaste dokumentärtipsaren och har en mycket pedagogisk röst. Hon tror på att den digitala framtiden är till för alla.

Bli säker – IT-säkerhet för alla (bokpresentation 4 av 5)

De digitala hoten är ständigt närvarande i våra uppkopplade liv. Facebook-bluffar, infekterade mejlbilagor och spionappar har blivit en del av vår vardag. Vi måste hela tiden vara på vår vakt för att inte läcka lösenord, förlora filer eller drabbas av virus. Ett litet misstag från vår sida är allt som de kriminella behöver – och de vet hur de kan lura oss.

I Bli säker-boken visar Karl Emil Nikka hur du som läsare skyddar dig mot angriparnas attacker. På Internetdagarna delar han också med sig av sina bästa tips på hur du avslöjar attackförsök och hur du gör dig till en olönsam måltavla i angriparnas ögon.

Ladda hem materialet som PDF.
  • Karl Emil Nikka

    Författare, föreläsare och grundare, Nikka Systems

    Karl Emil Nikka har i över ett decennium arbetat med utbildning inom teknik och IT. Nu fokuserar han på att hjälpa svenska organisationer att bli säkrare genom att utbilda och träna medarbetarna.

Uträknad – sanningen om algoritmerna som styr världen (bokpresentation 5 av 5)

Algoritmer tar i allt högre grad över våra liv. Men hur fungerar de, och vad kan de faktiskt förutsäga och styra oss och vårt beteende?

Media och samhället har ofrivilligt lurat sig själva, till exempel när det gäller fake news-diskussionen och om hur Cambridge Analytica's "the Great Hack" blev överdrivet. Det är frestande att måla upp en bild av matematikens mörka sida och spå en framtid där kunskap om algoritmer är avgörande för att behålla makten över sitt eget liv — men Uträknad är en hoppingivande bok som ger en balanserad bild av allt från fotboll till AI och algoritmstyrd annonsering.

  • David Sumpter

    Professor of Applied Mathematics, University of Uppsala

    David's scientific research covers everything from the inner workings of fish schools and ant colonies, the analysis of the passing networks of football teams, segregation in society to machine learning and artificial intelligence.

Avslutning med bokregn (!!!)

Vi sammanfattar dagen och alla besökare går hem med någon av de fem presenterade böckerna.

  • Björn Appelgren

    Projektledare, Internetstiftelsen

    Björn Appelgren arbetar med Internetstiftelsens folkbildningsarbete. Senast med satsningen på Internetkunskap.

  • Johanna Koljonen

    Johanna Koljonen

    Författare, programledare och kritiker

    Johanna Koljonen är författare, programledare och kritiker. Hon har bland annat lett tv-programmet Crosstalks om aktuell forskning ihop med KTH och Stockholms universitet.  Läs mer

A1 Språk engelska

Keynote-sessions

  • Cecilia MoSze Tham

    Cecilia MoSze Tham   Socialteknolog

    Cecilia MoSze Tham är biolog, designer, entrepenör och skapare som bygger innovativa mötesplatser för individer och organisationer. Läs mer